Camps de joc

Camps de joc

SANT JULIÀ DE VILATORTA

Origen i seu principal del Torneig des de l’inici. Té dos nuclis clarament diferenciats: Sant Julià i Vilalleons. Són d’especial interès el Parc de les Set Fons i l’antiga Fortalesa dels Bellpuig. Antigament era conegut com a Sant Julià de les Olles, per la gran implantació d’obra2dors al municipi. Com a commemoració d’aquest fet, des de sempre l’organització dóna un plat de terrissa de record als equips participants. No us podeu perdre les Caramelles del Roser.

Pavelló Municipal 

Avinguda St. Llorenç, 80 

latitud 41.92491 - longitud 2.3282 

Poliesportiu Municipal 

C/ Marquès de Vilallonga 

latitud 41.92488 - longitud 2.3264 

Col·legi del Roser 

Avinguda Puig i Cunyer, 20 

latitud 41.92808 - longitud 2.31997 

Piscines Municipals 

C/ St. Ponç, 18 

latitud 41.93077 - longitud 2.32001 

CEIP Bellpuig-Escoles noves 

C/Calldetenes, 9 

latitud 41.92664 - longitud 2.32312 

Saló Catalunya 

Plaça Catalunya 

latitud 41.92307 - longitud 2.32479 


SANT HIPÒLIT DE VOLTREGÀ

És un dels municipis més petits de Catalunya i, els seus 0,97 km quadrats, estan envoltats pel municipi de les Masies de Voltregà. L'hoquei patins, amb el Club Patí Voltregà, és l'esport per excel·lència i que ha popularitzat aquest petit poble arreu del món. Com a especial lloc d’interès destaca la Casa Museu del Voltreganès, és un museu que es troba al carrer Verdaguer número 11 de Sant Hipòlit de Voltregà. Es tracta d'un museu d'història local on es mostren els objectes del dia a dia d'una família d'Osona del segle XIX i XX. Es tracta d'un espai de representació de la vida quotidiana de la població local, en un marc espaciotemporal determinat: dos-cents cinquanta anys de la nostra història – del 1750 al 1950 – als municipis de l'antiga baronia de Voltregà (Sant Hipòlit, Les Masies i Santa Cecília).

Pavelló Municipal d’Esports 

“Victorià Oliveras de la Riva” 

Passatge Victorià Oliveras de la Riva, S/N 

latitud 42.013959 - longitud 2.238253 


VIC

Capital de la comarca d’ Osona. Seu episcopal, centre el Sucre, Universitat de Vic, Teatre Atlàntida... els nombrosos equipaments i el dinamisme d’aquesta ciutat es mereixen una detinguda visita. No es pot deixar perdre el Museu de l’Art de la Pell, el Museu Balmes, les Muralles de Pere III, la Catedral, el Temple Romà, el mercat a la plaça de l’ajuntament dels dissabtes... També cal apuntar a l’agenda dues activitats molt destacades: la Fira del Ram i el Mercat de la Música Viva. És una ciutat que val la pena visitar perquè té un dels conjunts medievals més suggestius de Catalunya. Aquest conjunt fou votat com una de les set meravelles de Catalunya el 2007. El centre del nucli antic és la plaça del Mercadal o plaça Major, en el qual hi destaquen diversos edificis modernistes, arcades i torres. El seminari acull també el Museu Arqueològic de Vic. En ell hi ha estudiat, entre d’altres, el filòsof Jaume Balmes i el poeta Jacint Verdaguer, autor de l'Atlàntida. La ciutat és famosa per les seves botifarres i altres derivats del porc, especialment el fuet, una botifarra curada prima. La fabricació de botifarres curades i embotits és hereva de la llarga tradició de la plana de Vic en la indústria porcina. Vic està en ple renaixement geganter. Des del 2010 fins al 2013, la ciutat ha inaugurat dos gegants (Llucià i Mercè) i dos gegantons (Muley-Abbas i Ermessenda); aquests últims van vestits com hi anaven abans els actuals gegants centenaris de Vic, els Comtes d'Osona, però en versió per a canalla. El dia 5 de juliol se celebra Sant Miquel dels Sants (Festa Major) que s'ha convertit en un interès nacional. L'any 2016 Vic esdevindrà capital de la Cultura Catalana. La ciutat demostra a Catalunya que la seva cultura popular ha ressuscitat. Centenars de persones hi assisteixen i cada any més. Durant els dies de Sant Miquel dels Sants, se celebra la multitudinària Crida de Festa Major on els tres caps de Llúpia cada un representats per un color (verd, negre, vermell) juntament amb centenars de persones recorren la ciutat en cercavila i es troben tots tres a la Plaça de la Catedral on s'hi respira un ambient molt sentimental i de Festa Major. El dia de Lluïment s'esdevé el dia 5 de juliol amb l'olor de l'espígol pel Carrer Sant Miquel. L'Àliga, Gegants Comtes, els Gegants Pubills, els Gegantons, Cotonines, Bou i Mulassa i juntament amb els grallers, la Banda Municipal de la Ciutat de Vic, i la Cobla.

Pavelló de l’Ausoneta 

C/ Del mas d’Osona (Zona Esportiva UVic) 

latitud 41.93668 - longitud 2.23788 

Col·legi Escorial 

C. Torres i Bages 

latitud 41.92907 - longitud 2.26066 

Pavelló Castell d'en Planes 

Crta. de Gurb 

latitud 41.93787 - longitud 2.2455 


GURB

Es troba al vell mig de la Plana de Vic. Destaquen les parròquies i el Castell que porta el nom del municipi. Gran nombre de festes tradicionals, ens conviden a visitar la vila qualsevol mes de l’any. 

El castell de Gurb està situat al centre (841 m) del municipi de Gurb, al cim del característic turó conegut pel seu nom homònim, i s'alça darrere mateix de la vella església parroquial de Sant Andreu (563 m). Està coronat per una gran creu de ferro. 

La història de Gurb comença amb la història del castell. 

La població del municipi habita principalment en masies disseminades. Està format per quatre parròquies: Sant Andreu de Gurb, Sant Cristòfol de Vespella, Sant Julià Sassorba i Sant Esteve de Granollers de la Plana. 

El centre de tot aquest terme era el castell de Gurb (485 m), situat al cim del característic turó conegut pel Castell de Gurb, que s'alça darrere mateix de la vella església parroquial de Sant Andreu (563 m). 

La capital municipal és el nucli urbà de l'Esperança, proper a la ciutat de Vic. En els últims anys, el municipi s'ha convertit en una àrea d'expansió industrial de la capital comarcal.

Pavelló Municipal 

Crta. Sant Bartomeu del Grau km 2.5 

latitud 41.95564 - longitud 2.23470 


MANLLEU

Segona ciutat de la comarca, ciutat d’aigua amb més de 40 fonts, el Passeig del Ter i el Museu del mateix nom. 

Manlleu es troba situat a la part central de la comarca d'Osona, a poca distància de Barcelona (85km) i Girona (90km) i ben comunicada per la C-17 I la C-25 (Eix Transversal). 

El riu Ter ha definit els límits del paisatge del terme, així com el seu desenvolupament urbà. El passat, present i futur de la ciutat manté una relació directa amb el riu Ter, que és i ha estat testimoni dels avenços i canvis tecnològics i socials de la ciutat. 

L’aigua i la força del Ter han passat de ser una simple font d’energia, a ser un motor de vida i impulsor del canvi social que s’ha viscut a les voreres del riu, on la vida quotidiana avança enmig d’antigues fàbriques urbanes i de riu, canals i turbines que s’ubiquen encara al llarg d’aquesta emblemàtica façana fluvial de 4 km: entre elles, la Colònia Rusiñol amb el Cau Faluga, l’antiga residència de tendències modernistes de la família Rusiñol, o l’antiga fàbrica de riu de Can Sanglas, avui convertida en el Museu del Ter. 

Aquest passat industrial és l’element més característic de la identitat pròpia de la ciutat i dels seus habitants, fet que queda palès si es recorre l’actual Passeig del Ter, el centre d’oci i de lleure a cel obert més viu de Manlleu i l’espai on transcorrerà la cursa que us presentem. 

Dinàmica i comercial, recordeu-vos de venir per la Fira del Porc i la Cervesa. El museu municipal amb exposicions itinerants, el Santuari de Sant Jaume, l’església de Santa Maria, d’origen romànic, etc. fan que Manlleu no pugui passat desapercebut. 

La Fans Clàssic, la Festa dels Tonis, Jazz i diferents esdeveniments esportius també són destacables i encara fan de la ciutat, un esquer més atractiu.

Salle Manlleu 

C/ Enric Delaris, 68 

latitud 41.99765 - longitud 2.28298 

Pavelló Municipal 

Passeig del Ter 

latitud 41.99799 - longitud 2.27603 


OLOST

Es troba al nord de la comarca. Els paratges de la vila són de gran bellesa, hi ha un seguit d’esglésies i ermites de gran interès, a més del pantà de Rexach. A Olost, s’ha de visitar especialment la Fira d’en Rocaguinarda i la de Santa Creu. 

Com a llocs d’interès destaquen: 

·Església de Santa Maria, d'estil barroc, amb dos campanars. 

·Església de Santa Creu de Jotglar, del s. XVIII.

·Castell d'Olost, d'estil gòtic, guarda una important col·lecció de pintures, entre les quals destaquen les de Josep Maria Sert. 

·Ermita de St. Adjutori, Nucli antic i masies d'Olost i Sta. Creu, Museu Parroquial d'Olost i l’Espai Perot Rocaguinarda. Es tracta d’un centre dedicat al bandolerisme del segle XVII a través de l'anàlisi del bandoler Perot Rocaguinarda. Un recorregut per la seva vida real i els espais naturals vinculats al personatge, però també al mite del bandoler. 

No ens podem oblidar de La Fira d'en Rocaguinarda, es celebra el Primer diumenge de novembre i consisteix en una Fira pels carrers del casc antic del poble, amb espectacles teatrals i escenes ambientats en l'època dels bandolers (segle XVII).

Poliesportiu Municipal 

Zona esportiva d'Olost s/n 

latitud 41.98519 - longitud 2.10019 


MONTESQUIU

Es troba a la riba del Ter i al nord de Sant Quirze. És de gran importància el Castell que porta el nom del municipi i la zona d’esbarjo d’en Nando. El paisatge i la vegetació són molt agradables. 

El poble de Montesquiu està comunicat per la C-17 -situat al Km 93-, i per la via del ferrocarril a la línia de Barcelona- Puigcerdà (estació de Sant Quirze-Montesquiu). A uns 3 km de Montesquiu hi ha la colònia de la Farga de Bebié. Montesquiu es troba a una hora, aproximadament, de Barcelona, a vint minuts de Vic i a deu de Ripoll. 

Se’n pot destacar el Castell de Montesquiu que és l'element arquitectònic més notable del municipi. Des dels seus orígens (cap al 1285), la casa forta de Montesquiu va ser concebuda com a residència dels senyors del terme de Besora i amb el temps ha anat rebent modificacions i afegits que li han donat l'estructura actual. El primer edifici del qual es té notícia és el mateix castell, documentat l'any 1285. 

Pont de les Codines. Pont d'estil romànic sobre la riera de Sora, prop de la casa de les Codines, dins el Parc del Castell de Montesquiu. 

Pel què fa les fonts, les més importants són la Font d'en Nando i la del Roure. Camí vora Ter GR-210, Sender de gran recorregut, de 61 km i que passa per Montesquiu. Ens acosta tant al patrimoni de flora i fauna com a l'industrial i cultural.

Pavelló Poliesportiu 

C/ Santiago Rusiñol, s/n 

latitud 42.10725 - longitud 2.20681 


SANT QUIRZE DE BESORA

Sant Quirze de Besora està enclavat al Bisaura, a mig camí entra la plana de Vic i el Pirineu, amb la Serra dels Bufadors i Serra de Milany al nord-est, la serra de Bellmunt al sud-est i la part oriental de l'altiplà del Lluçanès a l'oest. 

Podeu trobar més informació a www.bisaura.cat 

El medi natural i rural té molta importància en tot el territori, enclavat al Bisauradel, el qual forma part de Sant Quirze. El paisatge es dibuixa amb camps de conreus i prats de pastura, amb ermites, masies i castells. Caminant per aquests paratges, trobem boscos de pi i de roure als vessants més assolellats i magnífiques fagedes a les bagues, rieres rocalloses i bonics salts d’aigua amagats.

Pavelló Municipal 

C. Mestre Quer, 20 

Latitud 42.10186- Longitud 2.24686 


BALENYÀ

És un municipi del sud d'Osona, anomenat fins al 1991 els Hostalets de Balenyà. També s'anomena així un dels nuclis de població d'aquest municipi. 

Aquest poble, famós pels seus embotits, s'estén a migjorn de la Plana de Vic, a la capçalera del Congost i arriba fins a l'altiplà del Moianès. El terme culmina al Puig Castellar (1.017 m), cim ben característic perquè hi ha emplaçades grans antenes i repetidors de televisió visibles des de ben lluny. Hostalets (anomenat popularment així) té a banda i banda dos blocs muntanyosos importants: a l'est el Montseny, amb el Matagalls en primer terme; a l'oest hi podem veure la serra de Fontderola, amb nombrosos cims d'anomenada a la zona com són el Roc de la Guàrdia, el Puigsagordi o, com hem dit abans, el Puig Castellar. L'economia local és industrial, predominen els productes carnis i els derivats del porc. 

No es pot deixar de visitar el Santuari de la Mare de Déu de l'Ajuda. Antiga parròquia de Sant Fruitós de Balenyà, modernament coneguda com el Santuari de la Mare de Déu de l'Ajuda. En ella s’hi troben detalls romànics, gòtics, renaixentistes, barrocs i, fins i tot, moderns. I per aprofitar el viatge, l’Edifici de la Pista és un lloc molt encertat per continuar gaudint de l’arquitectura. Aquest edifici està dissenyat pel cèlebre arquitecte Enric Miralles i és la seu de l'actual Ajuntament. També cal destacar Roc de la Guàrdia. És un paratge de gran bellesa amb el cim característic de la zona. Com a últim lloc emblemàtic, la Creu de Terme de Balenyà. És una creu barroca del segle XVII ubicada a la sagrera del Santuari de l'Ajuda. 

La Fira de la Cervesa i l’ Aplec dels Ous per Setmana Santa són dues ocasions que conviden a visitar el poble. Però els masos, les restes prehistòriques, la Creu de Terme i esglésies i ermites entre d’altres, són els elements que acabaran d’arrodonir la visita envoltada de preciosos boscos de roures i pins.

Pavelló Municipal 

C/ St. Miquel, s/n 

latitud 41.81944 - longitud 2.23670 


PRATS DE LLUÇANÈS

Municipi situat al nord de la comarca en el qual es pot destacar els senders, els vials i les fonts. Igual que les diverses esglésies i ermites certament interessant i les seves festes populars i tradicionals. 

Destaquem La Fira de Sant Jaume de Prats de Lluçanès que conserva aquell regust de les fires d’abans. En ella, els pagesos i veïns de les poblacions de l’entorn es reunien per comerciar, per comprar i vendre, per conversar i retrobar-se. Avui en dia, hom pot trobar-hi diversitat de propostes, des de l’entrega del Premi al Millor Estudiant de Batxillerat, fins conferències, actuacions musicals, exposicions o sopars i concerts populars. 

Si anem a Prats, no deixem de visitar el Museu Municipal Miquel Soldevilla, Sant Andreu de Llanars, Lourdes de Prats de Lluçanès, Ermita de Sant Sebastià, El roc foradat i La cadira d'en Galceran.

Pavelló Municipal 

C/ Mateu Garreta, s/n 

latitud 42.014773 - longitud 2.031535 


RODA DE TER

Roda de Ter és una vila que antigament havia tingut tractament de ciutat. La història de Roda es remunta molt enllà en el temps, cosa que es pot comprovar al Jaciment de l’Esquerda. El Riu Ter travessa el terme municipal i, a més de donar-li nom, està sempre present en la vida rodenca. No fa pas molt, la vida econòmica del poble s’ubicava al costat del riu de la mà de les indústries tèxtils. Roda presumeix amb justícia de tenir literats famosos, herois nacionals, una revista i una ràdio municipals amb molta història, uns comerciants amb ganes de mantenir viva la flama del comerç de proximitat, clubs esportius de diferents tipus d’esport, dues escoles públiques, una biblioteca cèntrica i ben dotada i un lema tradicional que identifica la vila: “pont sobre pont i una església a cada cap”. 

El Ter i l’escriptura donen un caràcter especial a Roda. Miquel Obiols, Emili Teixidor i el gran Miquel Martí i Pol són fills de Roda de Ter. Però les restes arqueològiques, la natura, el patrimoni cultural i històric i el gran volum d’activitats com el Rodafolk, la Trobada de Puntaires, el Carnaval, Sant Jordi, la Fira de Pont a Pont i la Fira de llavor tradicional són les cireretes del pastís que acaben d’arrodonir la visita. 

A Roda de Ter no es pot deixar escapar L’Esquerda (Museu Arqueològic i Jaciment), les Rutes literàries i la parròquia de Sant Pere de Roda.

Pavelló Municipal 

Avinguda Tecla Sala s/n 

latitud 41.98807 - longitud 2.31267 


SANT HILARI SACALM

Vila del General Moragues i el bandoler Serrallonga, entre d’altres personatges coneguts. 

Sant Hilari Sacalm és una vila i municipi de la comarca de la Selva. Tradicionalment sempre se li ha dit capital de les Guilleries en tractar-se de la principal població d'aquesta comarca natural. És també anomenada "La Vila de les 100 fonts" ja que en el seu terme municipal hi ha comptabilitzades més d'un centenar de deus, entre les quals s'hi troba la font de Font Vella. Una de les seves festes més importants és el Via Crucis Vivent, declarat festa tradicional d'interès nacional. 

La indústria de torneria d'objectes de record i l'embotellament d'aigua mineral són les dues activitats econòmiques principals. L'atenció dels turistes n'és una altra de gran importància econòmica per al municipi. 

No podem deixar de visitar: Església de Sant Hilari, d'origen romànic, Balneari de la Font Picant, d'aigua bicarbonatada i ferruginosa. Conserva una font noucentista i l'antic hotel, Taverna de l'Aigua, edifici noucentista, Antiga parròquia de Santa Maria de Mansolí, del segle XIII. Sant Hilari disposa d’un patrimoni molt abundant pel passat típicament rural i de bosc que té el municipi. És per això que el patrimoni arquitectònic que més destaca està vinculat a les formes de vida tradicional. És el cas dels masos com El Soler, La Tallers o La Cau o els pous de glaç i de neu de la font Picant, el Soler o el Sobirà.

Pavelló Municipal 

Carretera Font Picant S/N 

latitud 41.884909 - longitud 2.507819 


TARADELL

La vila de Taradell està situada en la confluència de la Plana de Vic, amb el Montseny i Les Guilleries. És un municipi amb una densa xarxa de camins, senders i corriols, amb indrets de notable interès cultural i paisatgístic: el castell de Taradell, les cuines d'en Rocaguinarda, la tomba de Gasala, el santuari de Puig- l'agulla ja dins del terme de Sant Julià de Vilatorta, i la mateixa Enclusa. 

El municipi té tres nuclis de població clarament diferenciats: el barri de Montrodon, el barri de la Plana de la Madriguera i la vila de Taradell que presenta continuïtat urbana fins a les urbanitzaci-ons de Goitallops al sud i de La Roca al nord. 

Com a festes destacables i més importants tenim: la Festa dels Tonis, que se celebra el diumenge anterior a Sant Antoni Abat. 

Durant aquesta diada tots els carruatges i eines disponibles de Taradell i d’altres municipis de Catalunya surten al carrer guarnits i carregats tal com es feia 50 o 60 anys enrere. La festa dels Toca- Sons se celebra els dies 24 i 25 d’agost de la Festa Major. 

No ens podem oblidar el Ball del Ciri, el Museu del Blat, els masos, les rutes i senders i el gran volum d’activitats que es fan al llarg de l’any. 

Entre altres atractius d'aquest municipi, cal fer esment també de l'església parroquial de Sant Genís, la capella de Santa Llúcia (segle XVI), la torre gòtica de Don Carles, l'ermita de Sant Quirze i Santa Julita. 

També hi ha un Museu del Blat, que recull materials de totes les èpoques relacionats amb la vida a pagès.

Pavelló Municipal “El Pujoló” 

C/De les Abelles 

latitud 41.87154 - longitud 2.28129 


TONA

Situada només a 10 km de Vic. La vila de Tona ha estat tradicionalment agrícola i ramadera. Tot i així, des del 1874 i durant la primera meitat del segle passat, el descobriment de la presència d'aigües sulfuroses al subsòl va provocar que es convertís en una població residencial i d'estiueig, amb la fundació del diversos balnearis (Balneari Ullastres & Co, Balneari Segalers, Balneari Roqueta i Balneari Codina). 

Els balnearis varen tenir un gran impacte econòmic en la població, van suposar un important impuls econòmic, social i urbanístic pel poble i varen convertir Tona en un centre d'estiueig de primer ordre. 

L'entorn de Tona encara conserva molts espais naturals, i pels seus entorns s'hi pot observar un paisatge agrícola, però alhora natural com són els turons típics de la Plana de Vic i la seva vegetació. 

Destaca per les seves rutes i senders, per les restes arqueològiques, masos d’interès, esglésies, forn ibèric, el Museu del Pa, etc. Fires i actes d’interès com Sant Isidre, Sant Andreu, Fira del Fil a l’Agulla, Fira Joc, dedicada al mon del joc... No us ho perdeu. 

A més a Tona també hi ha diverses torres modernistes com les torres Llussà i la Torre Simon totes elles de l'arquitecte Francesc Guàrdia i Vial (gendre i col·laborador de Lluís Domènech i Montaner).

Pavelló poliesportiu 

C/Jaume Balmes s/n 

latitud 41.84721 - longitud 2.22240


L’ESQUIROL

És la porta d’entrada al Collsacabra, paisatges de gran bellesa. El municipi està conformat per quatre nuclis: L’Esquirol, Cantonigròs, Sant Martí Sescloses i Sant Julià de Cabrera. No us podeu perdre el Festival Internacional de Música i Dansa de Cantonigròs, que va néixer al municipi. Llocs d'interès: Riera de les Gorgues, riera que travessa tot el terme, doncs neix a sota el pla d’Aiats i va parar al Pantà de Sau, a l’alçada del Salt del Cabrit. Conforma un engorjat molt espectacular amb nombrosos salts d’aigua i restes de molts molins fariners. Destaquem, La Foradada a Cantonigròs, La Barra de Ferro a l’Esquirol, però qualsevol racó d’aquesta riera és recomanable. Serra de Cabrera i Aiats, gran talaia situada a 1300 m. Església romànica de Sant Martí Sescorts, del segle XI., Església romànica de Sant Julià de Cabrera, del segle XI. Dolmen de Puig-sespedres, com a tots els altres municipis del Collsacabra és recomanable visitar les grans cases de pagès que hi existeixen.

Pavelló Municipal 

Carrer del Puig, 1 

latitud 41.10186 - longitud 2.24686 


CENTELLES

Es troba a la vall del riu Congost, que es va formar per un procés d'erosió provocat per un curs d'aigua, durant milers d'anys. Aquell curs d'aigua ha quedat reduït, amb el pas dels anys, a l'actual riu Congost. El riu s'alimenta de diversos torrents situats al municipi, com el de Banyeres, la Llavina, la Cira, el gorg Negre, etc. També compta amb diverses fonts, com la font Calenta, la del Rossell, la font Grossa, la de la Saleta, etc. Hem de destacar les seves festes i tradicions populars com la Fira de la ratafia, el Mercat del trasto, la Fira de la tòfona, el Carnaval i Cau de bruixes o l’Aplec del turó de Puigsagordi. 

Tampoc es pot deixar de visitar les Capelles de Jesús i de Socós, el Passeig, El Portal, el Molí de la Llavina, el nucli antic, el Palau Comtal de Centelles, la Via Ferrada. 

Aquesta interessant vila ens proposa diverses rutes i sortides que ompliran les nostres expectatives com la ruta de la Baronia, dels rellotges de sol, terra de bruixes, dels molins, la ruta modernista, senders i vila comtal...

Pavelló Municipal 

Rda. dels Esports, 31 

latitud 41.795944 - longitud 2.225976 


RIPOLL

Bressol de Catalunya i capital del Ripollès. El Monestir, les rutes de bisbes i abats, el Museu Etnogràfic, el casament a pagès, la festa de la llana, la ruta del Ferro, el ric patrimoni històric, cultural i natural ens porten cap a Ripoll. 

El municipi ocupa les ribes de l'aiguabarreig del rius Ter i Freser. Ripoll té d'interès turístic pel Monestir de Santa Maria de Ripoll, la Farga Palau, el Museu Etnogràfic de Ripoll (antic Museu Folklòric Parroquial); i l’Scriptorium de Ripoll. 

En destaquen les següents festes: Festa Nacional de la Llana i Casament a Pagès, Fira de les Quaranta Hores, Ripiganga, Elecció de la Pubilla de Ripoll i l'Hereu de Ripoll, Fira Teràlia i Mercadal del comte Guifré. 

El monestir de Santa Maria de Ripoll, es la joia de la corona de la vila. És un edifici conegut com a monestir benedictí a la localitat de Ripoll. El monestir, fundat cap a l'any 880 pel comte Guifré el Pilós -segurament sobre un de l'època visigòtica (589) destruït pels àrabs-, va esdevenir lloc d'enterrament dels comtes de Barcelona i Besalú i un centre cultural de scriptorium molt important de la Catalunya medieval, amb una projecció a l'alçada d'altres abadies europees d'aquest període com Saint-Denis, Fleury o Montecassino. Va ser declarat bé cultural d'interès nacional l'any 1931.

Pavelló Municipal 

Pavelló-Cte Avellaneda, C. Ronda Mas d’en Bosch s/n


AIGUAFREDA

Al nord de la comarca del Vallès Oriental. Fonts, natura, ermites, el gran Dolmen, el Castell de Cruïlles, senders i camins i les festes tradicionals i populars ens conviden a visitar Aiguafreda. No ens oblidem de visitar: La riera d'Avencó, La riera de Martinet (La Frau), les diverses fonts que es troben en el municipi i voltants (aprox. 100 metres). El més emblemàtic, però és el Castell de Cruïlles, El castell es troba en un lloc privilegiat des del qual es pot guaitar la via romana que anava de Bàrcino a Ausa (Vic). Recentment ha estat totalment reconstruït. L'estructura de l'edifici era rectangular de tres cossos i flanquejat per dues torres Sant Martí del Congost, fou consagrada l'any 898 i fundada per Emma, filla de Guifré el Pelós. És una petita església que ha sofert canvis dràstics als llarg de la història.

Pavelló Can Plantada 

C/Núria s/n 

latitud 41.77054 - longitud 2.24960 


VILADRAU

Està situat en un lloc privilegiat de la comarca d'Osona, al vessant nord-est del massís del Montseny. Ofereix al visitant la possibilitat de gaudir de la Fira de la Castanya i el Ball de Bruixes, l'Estiu Bandoler amb en Serrallonga com a protagonista, excursions guiades i itineraris de caire ambiental, literari, històric, equitació i polo, reserva de pesca, aplecs tradicions... 

Un indret amb vocació d'acollida, que ha fet prendre consciència als qui hi viuen i als qui el visiten, de les riqueses que la natura i la història els ha llegat. Durant els segles XVI i XVII el poble es convertí en un cau de bruixeria i bandolerisme, recordem que el bandoler Joan Sala àlies Serrallonga nasqué en una masia anomenada La Sala de Viladrau. 

Destaquem: Espai Montseny, un espai - experiència sobre l'essència del Montseny. Espectacular i suggerit centre de visitants per endinsar-nos en les històries i llegendes de bruixes i bandolers. Torres i xalets enjardinats molts dels quals són del principi del segle XX, La Sala, Masia on nasqué el famós bandoler Joan Sala, àlies Serrallonga. 

L’Ermita de l’Erola, Ermita de Sant Miquel de Barretons i Santuari de Sant Segimon i el Castanyer de les 9 branques.

Pavelló Municipal 

C. de les piscines 

Latitud 41.85049 - longitud 2.38498 


TORELLÓ

És el centre neuràlgic de la vall del Ges. És un municipi viu, dinàmic, obert i participatiu, amb una llarga història al darrera, que es remunta fins a l’Edat Mitjana. Amb prop de 14.000 habitants és la tercera població de la comarca d’Osona. A les últimes dècades, Torelló ha sabut unir a la seva tradició industrial, amb un emergent sector serveis i un comerç actiu i emprenedor i amb una vocació de ser nucli d’agitació cultural i festiva. 

En aquest terreny on ha excel·lit, Torelló acull i organitza esdeveniments de la importància del Festival BBVA de Cinema de Muntanya, que, amb més de trenta anys de trajectòria, s’ha convertit en un dels més importants del món de la temàtica cinematogràfica de muntanya. 

També es pot gaudir a Torelló d’iniciatives innovadores i arriscades com el Festus-Festival d’Arts al Carrer, que omple d’avantguarda artística els carrers i places del nucli antic de la població, o el Carnaval de Terra Endins, consolidat com un dels més importants i multitudinaris del país. La llista pot continuar amb la Festa Major, que combina a la perfecció elements tradicionals amb la transgressió de les activitats alternatives. I el Mercat del Trasto, fira pionera entre les que ara proliferen de compravenda de trastos i andròmines. I cada mes de setembre que, amb motiu de l’Aplec de Rocaprevera, la població viu una festa plena de tradició al voltant del santuari. A banda de la programació estable del Teatre Cirvianum que, al llarg de tot l’any, ofereix un llaminer menú teatral i musical, amb propostes adreçades a tot tipus de públic. En el terreny esportiu, Torelló també disposa d’un ampli ventall de clubs i competicions esportives. Sense anar més lluny, enguany, el Club Bàsquet Torelló compleix el cinquantenari de la seva fundació, data d’una llarga trajectòria d’èxits esportius. Al seu costat, conviuen esports d’equip com el futbol o el volei; o d’altres com la natació, el tennis o el tennis taula; o el ciclisme i l’atletisme. 

Pel què fa a competicions, Torelló apareix als mitjans de comunicació per organitzar proves com el Torneig Internacional de Tennis sub-16 Joan Mir ‘in memoriam’ o la cursa de muntanya Pels Camins dels Matxos; o la prova de bicicleta de muntanya Tracks del Diable. Torelló convida a passejar amb tranquil·litat pel centre històric, amb jardins públics com els de la Casa Parrella o la Casa Espona. En el punt on conflueixen els rius Ter i Ges, Torelló es reivindica com una població puixant, amb atractius naturals a l’àmbit fluvial i al seu bosc de ribera; i amb una rica història escrita a les pedres dels carrerons i placetes del seu nucli antic. Torelló, tot l’any, té molt per oferir! www.ajtorello.cat

IES Cirviànum 

C/ Ausiàs March s/n 

latitud 42.05414 - longitud 2.26293 

Pavelló Municipal 

Passatge dels Esports, 24 

latitud 42.04403 - longitud 2.25857 


ARBÚCIES

Està situada en un entorn privilegiat, al costat del Parc Natural del Montseny i les Guilleries. A més de la natura té un patrimoni arquitectònic important amb el Castell de Montsoriu i l'església de Sant Pere Desplà com a elements destacats. En el nucli urbà hi ha una oferta cultural considerable: el Museu Etnològic del Montseny La Gabella, la ruta de Santiago Rusiñol, les fonts de bomba, el passeig de la riera d'Arbúcies, el pou de l'Escultor i el safareig de Can Jombo són mostres d'un patrimoni cultural arrelat al territori. Al llarg de l'any, Arbúcies és l'escenari de la Fira de l'Aigua i la Fira de la Tardor, a més d'esdeveniments musicals com la Festa del Flabiol i el festival de música independent popArb. La Festa Major i Les Enramades són indiscutiblement les festes més estimades pels arbuciencs i les arbucienques.

Pavelló d’Esports Can Pons 

Carretera de Santa Fe s/n 

latitud 41.817590 - longitud 2.505018 


LA GARRIGA

La Garriga està envoltada de natura i de paisatges molt diversos, per totes bandes. Des de les extenses zones de regadiu del Pla de Llerona, passant pels mosaics de camps i boscos a llevant, cap Samalús, i a ponent, cap a l’Ametlla, pels vessants muntanyosos del Puiggraciós, dels Cingles de Bertí i del Montseny, al nord, i pel paisatge de ribera, que travessa tot el poble seguint el riu Congost. Un entorn fantàstic que es pot descobrir passejant -fent algun dels itineraris per retrobar la Garriga rural-, caminant unes horetes –seguint algun dels senders de natura senyalitzats-, o fent una bona caminada –per exemple prenent el Petit Recorregut Garriguenc.

Pavelló Municipal 

Avinguda Avi Musquera, 24 

latitud 41.688731 - longitud 2.281499 


CALLDETENES

A tocar a Vic, festes populars i tradicionals. Hem de destacar el mercat dels diumenges. Paisatges i paratges de gran bellesa. Interessant casc antic, amb una església parroquial que val la pena visitar.

Centre Sant Tomàs 

Crta. Folgueroles-Vic 

latitud 41.93258 - longitud 2.30306